Podziele sie prostym przepisem, a w zasadzie lekka modyfikacja dobrze znanych plackow owsianych. Otoz naszlo mnie wczoraj wieczorem na rozkminy jak zrobic pizze, ktora zadowoli nawet Zywieniowych Talibanow oraz Food Police. Bo tak - maka pszenna pelnoziarnista (i ogolnie pszenica i jej pochodne) zbiera baty, z zytniej z kolei ciezko cos ulepic a i [...]
Podziele sie prostym przepisem, a w zasadzie lekka modyfikacja dobrze znanych plackow owsianych. Otoz naszlo mnie wczoraj wieczorem na rozkminy jak zrobic pizze, ktora zadowoli nawet Zywieniowych Talibanow oraz Food Police. Bo tak - maka pszenna pelnoziarnista (i ogolnie pszenica i jej pochodne) zbiera baty, z zytniej z kolei ciezko cos ulepic a i [...]
Co do oliwy to zawsze można ją przyprawić bazylią, majerankiem, ostrą papryką, czosnkiem, pieprzem, cytryną itp itd. Jak zaczynałem kupować Monini, to aż płakałem - tak drapała w gardło. To ma podobno świadczyć o wysokiej zawartości polifenoli. Kiedyś kupiłem oliwę za grosze w biedronce to poszła do kosza. Prawda jest taka, że za dobre produkty [...]
Pieczony kurczak też może być super. Polecam pokroić w kostkę, przyprawić (czosnek,papryka,pieprz,zioła) i do piekarnika na 180 stopni. Musisz co jakiś czas zamieszać i sprawdzić kiedy będzie gotowy. Natomiast jak nie mam czasu to też jest grana patelnia.
Jakiś czas temu dietetyczka ułożyła mi spersonalizowany jadłospis, jednak -mimo kilku uwag, że posiłki mają być łatwe w przygotowaniu i najlepiej, żeby były to gotowe produkty w stylu kromka chleba wasa z czymśtam- dostałam program żywieniowy którego samo przygotowanie zabrałoby mi ze 2h dziennie, na co obecnie nie moge sobie pozwolić. Będę [...]
[...] się wywaru z mięsa. Najlepiej od razu po wrzuceniu warzyw posolić gdyż później warzywa nie przyjmują soli. Szczególnie buraki pokroić drobniej ponieważ długo się gotują. (co jakiś czas mieszając) Gotować przez kolejne 30-40min. Im dłużej tym lepiej(dla buraków) Zupa ma bulgotać - w sensie nie za mocny gaz. 3. Wyciągnąć mięso, dodać jabłko, [...]
Laidis znacie moze jakies sposoby na wolowine (udziec, karczek) azeby nie wychodzila twarda i gumowa bo juz sie powoli zrazam.. przygotowywalam na wiele sposobow (z neta) ale zawsze wychodzi tak samo.. jak przyprawic zeby byla smaczna, miekka itd.. ZJADLIWA po prostu bo moja w buzi rosnie :-(
[...] ok 200 g zimnej wody +- szczypta soli i pieprzu, łyżeczka suszonej bazylii twaróg półtłusty 100g, śmietana 1 łyżka + łosoś wędzony 50g Naleśniki żytnie robi sie tak samo jak zwykłe pszenne, z tym wyjątkiem, że smażymy je dłuzej, tak aby mąka sie dobrze wysmażyła. Ja lubie naleśniki przyprawić, daję dużą szczypte soli i pieprzu i zioła jakie [...]
[...] ? w Białce ? Raczej niemożliwe . W Białce , z braku odpowiednich do szusowania stoków , co najwyżej można uprawiać rekreację na świeżym powietrzu , a przede wszystkim ( jak kto woli ) można/należy/bezwzględnie trzeba się lansować ...... - ta trzecia możliwość za tydzień będzie wszechobecną praktyką ....( ferie zaczyna "stolyca"). Zahacz [...]
[...] przyprawić i wymieszać. Podana proporcja jest przykładowa, można ją zmieniać w zależności od upodobań (można np. dać 3 jajka i 60 g soczewicy, wtedy będzie mocniej jajko czuć). Pasta smakuje świetnie zarówno na kanapkach jak i sama. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/f1b873757bc740f990206b518fc33918.jpg Zmieniony przez - Surreal w dniu 2012-12-22 17:25:39
Moje pytanie jest takie: skóry nie jadam a jak robię kurę w piekarniku to wszystkie przyprawy zostają na skórze. Po zrobieniu kuraka zdejmuję skórę i w sumie zostaje mi goły kurak taki trochę bez przypraw. Czy przed wrzuceniem go do piekarnika mógłbym zdjąć ta skórę i go przyprawić? Czy wtedy nie za bardzo się spiecze na górze ? To piecz bez [...]
[...] widziałem podobnie więc i tu tak powinno być. Jedz bez skóry skrzydła. Skóra to syf ;). Ogromnych kcal też z niej takich nie ma. Moje pytanie jest takie: skóry nie jadam a jak robię kurę w piekarniku to wszystkie przyprawy zostają na skórze. Po zrobieniu kuraka zdejmuję skórę i w sumie zostaje mi goły kurak taki trochę bez przypraw. Czy przed [...]
Zamiast parowaru polecam przyprawić pierś/filet z ryby wg gustu, owinąć folią aluminiową i wrzucić na wrzącą wodę. Jak masz całe ryby to lepiej owinąć i wrzucić do piekarnika.
Prosty przepis na wołowinę gorszej jakości. - pół kilo wołowiny(rostbef albo inna gulaszowa) - pomidory, papryka, cebula w dowolnej ilości wedle uznania - puszka fasoli czerwonej - sok pomidorowy 300ml - czosnek 3 ząbki - sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy - tłuszcz do podsmażenia (20g) - jak ktoś chce na ostro to dodać jakąś ostrą [...]
Może rybki? Żeby być zdrów jak ryba? Pieczony Dorsz 500g Dorsza 2 łyżki soku z cytryny ćwiartka cebuli. koperek kurkuma połowa szklanki białego wina Rybę umyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wlać wino. Ułożyć na rybie cebule pokrojoną w krążki, spryskać sokiem z cytryny, przyprawić kurkumą i koperkiem. Nakryć folią i zapiekać w temperaturze 190 C [...]
Tak to prawda, aczkolwiek dla mnie lepszy niż suchy :) W sumie teraz nie mogę z powodów zdrowotnych, ale jak tylko będzie taka opcja to spróbuję przyprawić np vegetą lub czymś innym ;)
[...] Dodać pokrojony w kostkę ogórek oraz posiekaną natkę, szczypiorek i koperek. Przyprawić majerankiem, oregano, solą i pieprzem ziołowym. Podawać razem z sosem (lub bez jak kto woli) Całość u mnie podzielona na 4 porcje: 1 porcja (nie wliczając sosu i biorąc pod ugagę że zastosowałem schab zamiast piersi z kurczaka): kcal 417 białko 63 [...]